10-те сървърни акценти за 2010 г.   Десет начина социалните медии да променят Вашите продажби и CRM   2011 г. и задаващата се война за ИТ таланти   6 стъпки за изграждане на силна професионална мрежа

2011 г. и задаващата се война за ИТ таланти

Заедно с високото равнище на безработица може да се предполага, че е лесно да се намерят квалифицирани кандидати, обаче не винаги е така с технологичните професионалисти. В действителност, според  Robert Half Technology IT Hiring Index and Skills Report за първото тримесечие на 2011 г., 54% от ИТ директорите заявяват, че е голямо предизвикателство да се намерят квалифицирани ИТ специалисти.

В същото време, дейностите се увеличават, което води до по-голяма конкуренция между компаниите и нарастващата загриженост за задържане на своите служители. ИТ директорите, анкетирани за същия доклад, цитираха нетно 8% увеличение на наемането през първото тримесечие. Това е пет точки над прогнозата за предходното тримесечие и с три точки над средното за страната, предвидено за всички професии.
Ето няколко стратегии, които ще ви помогнат да се конкурирате на пазара:

Избягвайте да поставяте всичките си яйца в една кошница – Ако пуснете обява за заетост и очаквате да се препълни с резюмета от идеалните кандидати, можете да бъдете изненадани от резултата. Ако разчитате единствено на един източник на кандидати, той може да Ви даде много резюмета, но не винаги тези, които отговарят на вашите изисквания.

За да намерите най-добрите специалисти във все по-конкурентния пазар, трябва да се разшири обхватът на Вашето търсене. Използвайте социалните медии или се обърнете към специализирани фирми за подбор на персонал. Също така можете да предложите бонуси на служителите, ако препоръчат хора, които да бъдат наети.

Страници: 1 2 3 All

Сподели:

Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg