Microsoft ще разработва Windows 8 за ARM   Hitachi GST вдига летвата за надеждността на 3,5-инчовите 7200 RPM дискове   Време за размисъл?   Облак + приложения = Нов смел подход?

Microsoft ще разработва Windows 8 за ARM

Microsoft най-после направи официално изявление, в което обявява, че следващата операционна система, Windows 8, ще подкрепи ARM-базираните процесори. Това е значителна промяна, далеч от визията на компанията, връщайки се обратно към дните на мултиплатформения Windows NT и правилното преценяване на един променящ се пазар, където мощните машини Wintel продължаваха да губят силата си.

От страна на Microsoft, това съобщение изглежда просто като добър бизнес ход. ARM-базираните процесори, контролират мнозинството от системите, разположени върху един чип (SoC), предлагани на пазара за преносими устройства. Microsoft просто искат да получат част от този пазар. Като не подкрепят ARM, компанията рискува да загуби пазарен дял от техните конкуренти като Google Android и Apple IOS, а може дори и да отстъпи на пазара на мобилни технологии изцяло.
Надпреварата във въоръжаването

Microsoft вече поддържа ARM-базирани смартфони и подобни мобилни устройства с Windows Phone и СЕ, но сега вече ще се разгърне пълната сила на Windows за ARM-базирани таблети, преносими компютри и потенциално дори и настолни компютри, като се предполага, че ARM ще се насочат право натам. ARM-базираните таблети са вече тук. В някаква малка степен, нетбуците и настолните компютри „всичко в едно”  не са далеч от всичко това. Microsoft вижда потенциал на платформата.

ARM не прикрива намерението си да придобие Intel в почти всички пазари, дори и да се стигне дотам, че да свърже техните сървърите със своите собствени. Предизвикателството е много реално, тъй като ниската консумация на енергия  на ARM процесорите, които са поели големи части от смартфоните, преносимите компютри и пазарите на таблети изтласкват дружеството високо в PC индустрията.

Страници: 1 2 3 All

Сподели:

Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg