Кой таблет да изберем – ViewPad, iPad или Galaxy Tab?   Debian 6.0: стабилност и сила за потребителя   Топ 10 въпроси, които всеки главен изпълнителен директор трябва да попита   Идва десетилетието на мобилните технологии

Debian 6.0: стабилност и сила за потребителя

Debian е безплатна дистрибуция на операционната система GNU/Linux. Официалните изявления на Debian в пресата са сравнително доста по-рядко, отколкото тези на други дистрибуции. Новата, Debian 6.0  не прави изключение. С други думи, новата версия би трябвало да осигурява максимална надеждност и да служи като солидна основа не само за Debian, но и на много други дистрибуции, които ще зависят от нея, включително Ubuntu и Linux Mint.

Debian винаги е подкрепяла по-голям брой компютърни архитектури, отколкото повечето дистрибуции. Debian 6.0, например, официално подкрепя осем, включително 32 – и 64-битови версии, SPARC, и PowerPC. С това широко покритие, изглежда, че Debian неофициално подкрепя HP PA-RISC архитектура и заменя ARM архитектурата с ARM EABI.

Неофициално, Debian 6.0 още включва GNU / kFreeBSD порт, отбелязвайки за първи път, че GNU / Linux дистрибуцията се подкрепя без Linux ядрото. Още по-важното е, че Debian 6 по подразбиране е свободно ядро. Това означава, че стандартните, патентовани устройства не са включени в стандартното ядро и са били преместени в не-свободната част на хранилищата – типично Debian решение, което позволява да се присъедини към редиците на свободните дистрибуции, докато позволява на потребителите си да размишляват относно степента на свобода, която те искат в техните инсталации. Тези, които искат или се нуждаят от имуществен фърмуер може или да го откажат по време на инсталацията или да разгледат всички допълнения, които се включват в него.

Страници: 1 2 3 All

Сподели:

Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg