Компютърните книги през 2010 – Езици за програмиране   Компютърните книги през 2010 – Автори и дигитални издания   Добро или зло е Облака за ИТ служителите?   Отнесени от бурята на технологиите

Отнесени от бурята на технологиите

Tази статия е вдъхновена от преходът на сайта EMA и Outlook сървърите. Той бе причина за множество проблеми при тези услуги (подскачащи съобщения, аномалии в календара и т.н.). При множество хора, този преход е направил ежедневието им истинско приключение – пропуснати срещи, преместени срещи и липса на комуникация наоколо.

Тази промяна е много по-голямо явление, отколкото подмяната на сървъра за хостинг на интернет и електронната поща. Тя е свързана с нещо, което ще наречем сблъсък на технологичните маниаци (geekdom)  и обикновените хора. Вихъра на технологичните маниаци не е толкова лош, като именно  той е променил това как хората работят и се забавляват. Може би в средата на 20-ти век, социолог би намерил днешното ежедневие за удивително или дори невероятно.

Но ние също така живеем и във време, където очакванията са твърде големи. Това може да отнеме известно време, но ако ние не правим преход, всички ние ще сме в много по-трудно положение, отколкото всяка ИТ организация.

Сложност срещу използваемост – Това не е нищо ново, особено в областта на софтуера за управление (мрежи / системи, приложения и т.н.). Върху това се фокусиране EMA. Но създаването на нови технологични продукти, неизменно доведе до добавянето на функционалности, които почти никой не използва, и на практика никой не се нуждае от тях. Всеки излишък на функционалност – без значение колко добре изглежда и е предназначен – си има цена.
Дори когато иконите са добри, те стават по-многобройни, а оттам и по-сложни. Само изискването да се направи един неочакван избор, забавя потребителя. Всяко падащо меню представлява неизвестно за потребителите, които след това да изучават новите менюта. Тъй като повечето крайни потребители не са наистина маниаци, тези проучвателни дейности в действителност не ги забавляват.

Страници: 1 2 All

Сподели:

Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg