Netbook Navigator представи Windows 7-базиран таблет   Intel обяви трето поколение SSD: Intel Solid-State Drive 320 Series   6 начина да се стимулират иновациите в IT бизнеса   Специален доклад – Намиране на сигурност в средата на промяната (част 2)

Специален доклад – Намиране на сигурност в средата на промяната (част 2)

Твърдите и леките тенденции

Хората обикновено не вярват на прогнозите, защото те се основават на тенденциите, а хората нямат доверие на тенденции. Смятаме, че тенденциите са като модата: тук са днес, но кой знае за колко време?

Науката определя думата „тенденция” по различен начин. Това означава „обща посока, в която нещо се развива или променя.“ И една от основните констатации на 25 годишно  изследване е, че съществуват два различни вида тенденции, които се наричат леки тенденции, (като трилиона долара излишък, който никога не се осъществил), и твърди тенденции.

Твърдата тенденция е проекция на базата на измерими, материални и напълно предвидими факти, събития или обекти. Леката тенденция е проекция на базата на статистически данни, които имат вид на материални и напълно предвидими факти. Твърдата тенденция е нещо, което ще се случи: бъдещ факт. Леката тенденция е нещо, което може да се случи: едно бъдещо може би.

Това разграничение напълно променя начина, по който се гледа на бъдещето. Разбирането на разликата между твърдите и леките тенденции ни позволява да знаем кои части от бъдещето, могат да се случат.

Страници: 1 2 3 4 All

Сподели:

Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg